6 Kasım 2013 Çarşamba

Binanız Depreme Dayanıklı Mı?

İster yatırım amaçlı, ister yaşamak için konut alırken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. Önceki yazımızda bunlara değinmiştik. Dikkat edilmesi gereken belki de en önemli konu ise binanın depreme dayanıklılığıdır. Bu yazımızda depreme dayanıklı binanın nasıl anlaşılacağına değineceğiz.

Deprem yüz yıllardan beri insanoğlunun gerçeğidir. Depremler yüzünden binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Peki insanların hayatının yok olmasına neden olan deprem midir?

                                          Türkiye'nin Deprem Bölgeleri Haritası

Dikkat edeceğiniz ilk şey binanın yapım yılıdır. Bölgede olan şiddetli bir deprem varsa (1999 depremi gibi) o depremden önce yapılan binalar genelde deprem esnasında zarar gördükleri için pek güvenli olmamaktadır. Mümkünse deprem tarihinden sonra yapılan binalar tercih edilmelidir. Aktif fay hatları üzerindeki konutlar özellikle kontrol edilmelidir. Ayrıca unutulmamalıdır ki binalar deprem yönetmeliğine uygun yapılması zorunludur. Bu yüzden konut alırken binanın yönetmeliğe uygun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Bazı yöntemler ile binanın dayanıklılığı kontrol edilebilir. Bu yöntemler için konusunda uzman kişilere başvurulması gerekir. Peki normal bir insan binanın dayanıklılığı nasıl anlayabilir? Bunu anlamak için önce binanın oturduğu zemine bakmak gerekir. Zemin kaya mı, dere yatağı mı, yumuşak toprak mı, ya da binanın bodrumunda su ve rutubet var mı, bakılması gerekir. Diğer nokta ise binada deprem çatlakları var mı? Ayrıca kolonların, kirişlerden daima daha kalın olması gerektiğini unutmayın.

Yardım almadan bunu anlamak kolay olmayacaktır. O yüzden uzman kişilerce test edilmesi daha doğru olacaktır. Mevcut binanın önce Röleve projesi hazırlanır. Binanın oturduğu arsanın zemin etüdü yapılır. Mevcut betonların mukavemetini ölçmek için betonlardan numuneler alınır. Smith çekici ile beton yüzeyinde okumalar yapılır, Paşometre veya diğer elektromanyetik cihazlar ile demirlerin çapları, aralıkları, paslanma uğrayıp uğramadıkları tespit edilir ve bütün bunların hepsi bir rapor haline getirilip, bilgisayarlardaki programlara aktarılır. Bilgisayarda yapılan testler sonucu hangi kolonlar zayıf anlaşılacaktır.

Avcılar İnşaat olarak tüm projelerimiz en son deprem yönetmeliğine uygun radye temel, betonarme karkas ve C-30 beton malzemeleri kullanılmaktadır. Huzurlu ve güvenli bir yaşam için Avcılar İnşaat...


Adres:                         Alija İzzetbegoviç Cad. No:35 B Blok K:1 D:2 BAYRAKLI / İZMİR
Telefon:                       0232 435 81 80
Fax:                            0232 347 47 54
E-Mail:                        info@avcilarinsaat.com.tr
Web:                           www.avcilarinsaat.com.tr
Bornova Cadde 
Satış Ofisi Tel:            0232 344 28 24



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder